RECENSIE: Jos Hol - Windvogel

Jos Hol
recensie cijfer 2016-04-03 ‘Hij heeft een windvogel’ oftewel je spoort niet helemaal, in het Limburgs. Een aantal nummers van Windvogel van Jos Hol zijn gemaakt voor een gelijknamige toneelvoorstelling. Het album gaat over de tante van één van de hoofdrolspeelsters in de toneelvoorstelling, die ruim vijftig jaar in de psychiatrie heeft gezeten.

Er moet eerst gezegd worden, de schrijver van deze recensie was in eerste instantie sceptisch. Nederlandstalig is niet de sterkste kant va ondergetekende en ook de kennis is in dit genre niet buitengewoon breed. Maar wat een goede indruk heeft deze plaat gemaakt. Beginnend met de binnenkomer van het album ‘Is Er Iemand’. Het is een aparte start van een album, maar des te meer trekt het de aandacht van de luisteraar. Het is een van de weinige uptemponummers dus de keuze voor de start is dan wel snel gemaakt.

Zoals gezegd zijn er weinig uptempotracks te vinden op het album. Maar dat is niet per se verkeerd. Juist door een continu tempo aan te houden luistert het album goed weg en is het uur zo voorbij. Het mooiste nummer van het hele album is ‘Toen’. Het springt eruit doordat er een onheilspellende sfeer wordt gemaakt met een piano die de boventoon voert met hier en daar een, voor het oor, misplaatste hoge toon. In deze track hoor je een thema wat voor veel mensen zwaar kan vallen: de liefde.

Niet het hele album is gemaakt voor de toneelvoorstelling. Er zitten ook nummers in die persoonlijk zijn voor Hol. Zo gaat ‘Als Die Eerste Keer’ ook over liefde alleen dan een ander soort liefde: de muziek. Hij zingt hierin hoe hij voor het eerst op de muziek verliefd werd. Het nummer verder is erg simpel gehouden. Er is een eenvoudige drumbeat en ook de rest van de instrumenten spelen een eenvoudig akkoordenschema weg, maar in combinatie met een viool en de boodschap maakt het een mooi nummer.

Al met al is dit album verrassend geweest voor deze recensent. Door nieuwe muziek te ontdekken leer je ook meer over muziek. Het is een zekere aanrader voor iedereen die van Nederlandstalige muziek houdt en het liefst wilt wegdromen. Maar zeker ook voor een kritischere muziekliefhebber is dit er eentje om te onthouden.
Recensent:Ilse Croese Artiest:Jos Hol Label:Eigen Beheer
Cover The Shiva Hypothesis - The Shiva Hypothesis

The Shiva Hypothesis - The Shiva HypothesisOp het gebied van metal zit er genoeg talent in Nederland. Jammer dat je er...

Cover Paul Carrack - Soul Shadows

Paul Carrack - Soul Shadows Paul Carrack heeft een van de sterkste stemmen van het Verenigd Koninkrijk....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT