RECENSIE: Lola Colt - Twist Through The Fire

Lola Colt
2016-08-23 De film Lola Colt zal niet echt bij iedereen in het geheugen gegrift staan, want de spaghetti western uit 1967 is nu niet bepaald een zeer opvallende film. Als bandnaam fungeert hij echter prima en is niet eens zo heel vergezocht wanneer je de muziek op het debuut Twist Through The Fire van de Londense band beluistert. Want die klinkt bij tijd en wijlen behoorlijk filmisch en zou niet misstaan als soundtrack van een oude film noir.

En dat is een compliment aan de band die het gelukt is de spanning van dat soort films in hun muziek te leggen, niet op zijn minst door de indrukwekkende strot van de Deense zangeres Gun Overbye, die net zo kan uithalen als bijvoorbeeld Florence Welch. Daar worden nog spannende orgelpartijen en rock ‘n’ roll en surfgitaar aan toegevoegd en de toon is gezet voor een donker album, geïnspireerd op jaren zestig psychedelica. Dit komt goed naar voren in het gevarieerde ‘Dead Moon Jeopardy’ of ‘Moksha Medicine’ met zijn donkere begin.

Het zwaartepunt van de plaat ligt halverwege in het lange, bijna tien minuten tellende titelstuk, dat doet denken aan ‘This Is The End’ van The Doors, vooral door het dreigende orgel. Over de helft wordt de sfeer minder grimmig door een versnelling en slaat het nummer om naar een lekker groovend rocknummer. Het is tekenend voor de stijl van Lola Colt, dat steeds weet te verrassen en niet rechttoe rechtaan blijft doorspelen, maar de boog gespannen weet te houden en daardoor de luisteraar continu bij de les houdt.

Met een soort mix van PJ Harvey, Velvet Underground en The Doors heeft Lola Colt zichzelf een boeiende eigen stijl aangemeten, die ze ook nog eens overtuigend weten te brengen. De band verslapt geen moment op Twist Through The Fire en je weet nooit wat je te wachten staat in de negen nummers, precies zoals in een effectieve thriller. Daarmee hebben ze een erg geslaagde plaat weten te maken en is het een band om in de gaten te houden.
Recensent:Ronald Kats Artiest:Lola Colt Label:Konkurrent
Cover Good Old War - Broken Into Better Shape

Good Old War - Broken Into Better Shape Good Old War is een indiefolkband uit Philadelphia, opgericht door drie...

Cover Jherek Bischoff - Cistern

Jherek Bischoff - Cistern Een bezoek aan een enorm ondergronds waterreservoir in de staat Washington,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT