RECENSIE: Jan Terlouw Junior & The Nightclub - Jan Terlouw Junior & The Nightclub

Terlouw
recensie cijfer 2017-11-27 Jan Terlouw Junior & The Nightclub, is zowel de naam van het debuutalbum als van de band die is ontstaan uit een samenwerkingsproject met onder andere het poppodium Burgerweeshuis. Het is niet zomaar een compilatie van twaalf nummers geworden, maar een luguber stripverhaal, uitgebeeld op de albumhoes, omlijst door dansbare muziek in de sfeer van de jaren ’20, maffia, nachtclubs en rokende mannen in pak met hoed. Tenminste, dit was waarschijnlijk het omvangrijke plan van Jan junior, nu nog de uitvoering. Daar heeft Jan wat op gevonden: een band die bestaat uit muzikanten in hart en nieren, multi-instrumentalisten, die hoorbaar spelen omdat ze dat leuk vinden. Daar moet je tegenwoordig helaas goed naar zoeken, maar wie goed zoekt, die vindt wat, met bijbehorend resultaat.

Het startschot wordt gegeven door ‘When The Lights Are Low’ dat gedempt begint. Je nadert de nachtclub van Jan Terlouw. Dan gaan de deuren open en een enthousiast, uptempo samenspel van piano, contrabas, drums en blazers heet je welkom; hier wil je gewoon naar binnen. Vervolgens worden in titelsong ‘The Nightclub’ vijf hoofdpersonen aan je voorgesteld. Het vertelt je waarom Jack, Franky, Mary, Bobby en Ladybird individueel van elkaar het dak van de nachtclub hebben uitgekozen om zelfmoord te plegen. Hun persoonlijke, treurige verhalen komen in de daaropvolgende nummers uitgebreid aan bod.

Wat alle nummers met elkaar gemeen hebben is de briljante mix van oude jazz, sombere blues, vrolijke blazers en moderne synthesizer-elementen. Het past op de een of andere manier erg goed bij elkaar en je bent als het ware letterlijk die nachtclub binnengestapt. De stem van Jan is genoeg aanwezig om het verhaal te vertellen, maar hij geeft ook exact genoeg ruimte voor de instrumentale aanvulling. De aanwezige, fijne jazz-shuffle en de soms zelfs pentatonische toonladder waarin gespeeld wordt, weet Jan tot een hele samenhangende mix van over het algemeen uptempo nummers te brengen. Daardoor krijg je zin om te dansen en voel je je tussendoor bijna slecht door het droevige verhaal achter nummers zoals ‘Mister Nothing’ en ‘Bobby The Butcher’.

Jan weet uiteindelijk heel goed de sfeer neer te zetten die hij vermoedelijk van tevoren in gedachten had. Schenk een alcoholisch drankje in voor jezelf, sluit je ogen, rook een sigaret, kijk in gedachte naar die eenzame dame aan de bar en laat je door Jan en zijn band meenemen in de nacht.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Jan Terlouw Junior & The... Label:Eigen Beheer

Carole King - Tapestry: Live In Hyde Park Carole King wordt vooral vereenzelvigd met haar monstersuccesalbum,...

Nordgarden

Nordgarden - Changes Een optreden van Bruce Springsteen zou voor altijd zijn leven veranderen. Nu,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT