RECENSIE: Jeremy Loops - Critical As Water

Loops
recensie cijfer 2018-04-19 Jeremy Loops is een vrijdenkende geest, dat is duidelijk hoorbaar op Critical As Water. Op zijn tweede album heeft de Zuid Afrikaanse singer-songwriter besloten dat hij niet in een hokje gestopt wil worden. Critical As Water is daarmee een bonte verzameling van genres geworden. En dat lijkt prima te passen bij een zanger als Loops. Geen enkel genre lijkt recht te doen aan dat wat er op Critical As Water te horen is. Maar in plaats van dit een ongeorganiseerde bende te noemen, werkt het in Loops zijn geval in zijn voordeel en is ‘kleurrijk’ eerder een term die passend lijkt te zijn op Critical As Water.

Niet alleen qua genres is Loops flink aan het experimenteren geweest, maar ook qua tempo is Critical As Water erg gevarieerd te noemen. De eerste single, ‘Freak’, heeft duidelijk reggae invloeden en moet wel een hit gaan worden en met ‘Gold’ heeft Loops het gemunt op de meezingers die gemakkelijk het achtergrondkoortje kunnen volgen. ‘Underwater Blues’ heeft een haast filmisch karakter en hiermee bewijst Loops dat hij het niet alleen moet hebben van feel-good nummers. Uptempo en zomers vrolijk, of iets minder energie en iets meer het intieme karakter van een luisterliedje, Loops kan het allemaal. Met Critical As Water als geheel bewijst Loops dan ook dat hij een alleskunner is: teksten schrijven, gitaar spelen, en dat allebei in verschillende genres. Een buiging voor meneer Loops, alsjeblieft.

Wat Critical As Water ook erg aangenaam maakt, is dat de plaat nergens zwaar of intens wordt. Alles klinkt even luchtig, maar daarmee absoluut niet onverschillig. Neem daarbij de grote mate aan variatie en je hebt een plaat die ook nergens de aandacht van de luisteraar lijkt te verliezen. Het onvoorspelbare karakter van dit album komt het juist ten goede. Jeremy Loops laat met deze plaat horen dat hij zich niet tot één genre hoeft te laten beperken om uit te kunnen blinken. Nee, Loops heeft geen last van een identiteitscrisis maar laat heel bewust horen wat hij in huis heeft. Critical As Water is een verrassende plaat geworden op meerdere manieren, verrassend gevarieerd, en verrassend aangenaam.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Jeremy Loops Label:Bertus
Cover Christof van der Ven - Empty Handed

Christof van der Ven - Empty Handed Christof van der Ven heeft hard gewerkt, heel erg hard. Touren, schrijven,...

Cover Patrick McCallion - Keep Smiling

Patrick McCallion - Keep Smiling De titel van de EP van de Engelse zanger Patrick McCallion had zo op zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT