RECENSIE: Blanck Mass - Blanck Mass

Blanck Mass
2011-07-28 Benjamin John Powers, het brein achter Blanck Mass, is bekend als een helft van het noiseduo Fuck Buttons. Die band bracht twee jaar geleden met het geweldige Tarrot Sport een klassieker in het genre uit. Het is waarschijnlijk de enige plaat in zijn soort die de aandacht wist te trekken van dj’s op dancefeesten. Voor Fuck Buttons-fans die wederom op een dergelijk album zaten te wachten is Blanck Mass een teleurstelling. Dansbare noise blijft uit. Powers’ soloproject is iets waar maar weinig muziekliefhebbers mee uit de voeten kunnen: tien tracks ambient. Nummers zonder beat en zonder vocals. Voor de liefhebber dus.

En voor die liefhebbers is dit album een stuk vriendelijker. Blanck Mass telt een aantal nummers die zich als een bloem in bloei langzaam maar zeker openen. Een van de vroege hoogtepunten is het duistere ‘Chernobyl’, waarin een zware basslag de synthesizer bespeeld. Het ruim negen minuten durende ‘Raw Deal’ is een ander wondertje. Een bos ontwaakt. De track wordt met de minuut levendiger. Tussen al het geluk hangt echter gevaar. Boosaardig gegrom dreigt vanuit de struiken. Prachtig en indrukwekkend.

Er staat geen slecht nummer op Blanck Mass, maar muziekliefhebbers die van dit genre houden, zullen er ook niets buitengewoon bijzonders in horen. Powers heeft met Fuck Buttons bewezen een genre op zijn kop te kunnen zetten, maar is als Blanck Mass verre van uniek. Hij is geen Oneohtrix Point Never, de jonge muzikant die vorig jaar het unieke album Returnal uitbracht. Binnen de ambient music is Blanck Mass niet innovatief genoeg om echt indruk te maken.

Blanck Mass is dus een mooie plaat, maar niet veel beter dan een hoop andere ambient music releases. Hopelijk zorgt dit album dankzij de bekende naam achter het project wel voor wat meer aandacht voor het ondergewaardeerde genre, waarin zoveel muzikale pracht en praal te vinden is.
Recensent:Randy Timmers Artiest:Blanck Mass Label:Pias
Alkaline Trio – Damnesia

Alkaline Trio - DamnesiaVijftien jaar gaan ze al mee, de heren van Alkaline Trio . En wie jarig is,...

The Breakers – The Breakers

The Breakers - The Breakers Denemarken geeft de laatste jaren steeds meer blijk van het feit dat het land...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT