RECENSIE: Van Dik Hout - LEEF!

Van Dik Hout – Leef!
2011-06-14 Vier jaar hebben we moeten wachten op een nieuw studioalbum van Van Dik Hout. Niet dat we sinds Alles Waar Ik Nooit Aan Begon niets meer van het vijftal gehoord hebben, want eind 2008 verscheen er nog een liveplaat, opgenomen in het Luxor Theater. Ook scoorde de band rond zanger Martin Buitenhuis in 2009 nog een hit met de door Huub van der Lubbe vertaalde Bob Dylan-cover ‘Tot Jij Mijn Liefde Voelt’. Deze single staat nu als afsluiter op Leef! en vormt meteen één van de hoogtepunten van het album.

Leef! bevat veel wat rustigere, typische Van Dik Hout nummers. Opener ‘Dit Is Het Begin’ is behoorlijk goed, maar hierna volgt helaas meteen een drietal mindere nummers. ‘Ik Leef’ is een beetje zeurderig, vooral in het refrein. Bovendien gebruikt Buitenhuis hierin de lelijke contaminatie “Ik besef me dat ik leef.”. Ook in ‘Weg uit Nederland’ komt de constructie “Ik besef me” voorbij. Deze song gaat, in tegenstelling tot wat de titel suggereert, vooral over het feit dat Buitenhuis vanuit Parijs terug wil naar Nederland.

Het beste nummer op Leef! is track nummer vijf, ‘Laatste Uitvlucht’, dat net wat steviger is en een goede sfeer heeft. Ook is de zanglijn in het couplet erg mooi. Het eveneens wat stevigere ‘Nieuw Zeer’ is ook behoorlijk geslaagd en dit laatste geldt ook voor ‘Macht Der Verbeelding’. Deze song begint rustig, maar wordt mooi opgebouwd naar een wat steviger eind.

Naast deze goede songs staan op Leef! helaas iets teveel doorsnee liedjes, zoals ‘We Gaan Door’, ‘Zo Ontzettend Waar’ en ‘Een Magisch Woord’. Daarnaast is het album ook behoorlijk glad geproduceerd, waardoor alle scherpe randjes eraf zijn. En het waren nou juist die scherp randjes die Van Dik Hout in het veleden zo leuk maakten. Verder slaat Van Dik Hout op geen enkele manier nieuwe wegen in. Het album doet door dit alles nogal veilig aan en is uiteindelijk gewoon een beetje saai. Echt slecht is het allemaal ook weer niet en de fans zullen er waarschijnlijk wel tevreden mee zijn, maar hopelijk is de volgende plaat weer wat gedurfder.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Van Dik Hout Label:Sony Music
Seasick Steve - You Can`t Teach An Old Dog New Tricks

Seasick Steve - You Can't Teach An Old Dog New TricksDe Amerikaanse Steven Gene Wold alias Seasick Steve , die jarenlang als...

Kitty, Daisy & Lewis – Smoking in Heaven

Kitty, Daisy & Lewis - Smoking in Heaven In 2008 verrasten Kitty, Daisy & Lewis Durham ons nogal met hun...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT